czwartek, 14 marca 2013

Zabarw swoje jedzenie !



W erze  genetycznie modyfikowanej żywności farbowane jedzenie nie jest dla nas niczym zaskakującym. Niestety producenci najczęściej wabią nas kolorowym jedzeniem, używając do jego farbowania sztucznych barwników. Głownie dlatego iż są trwalsze, dają intensywne kolory i co najważniejsze często są tańsze od ich naturalnych odpowiedników.

Barwiliście kiedyś jedzenie „na własną rękę” ?
Jak się okazuje nie jest to wcale taki trudny zabieg a efekt może być naprawdę ładny:)


Najłatwiej zabarwić ryż. Jednym ze sposób jest dodanie do gotującego się ryżu odrobiny kurkumy. Dzięki takiemu zabiegowi otrzymamy kolor żółty:)


Można też uzyskać kolor fioletowy !

Czerwoną kapustę należy poszatkować i zalać wrzącą wodą ( powinna wystarczyć garść kapusty  )
Po kwadransie odcedź wodę i zalej nią ugotowany najlepiej jeszcze ciepły ryż. Taki ryż musi chwilkę poleżeć. Można również od razu ugotować ryż z dodatkiem wody z czerwonej kapusty.



 



 By uzyskać kolor zielony, mieszamy nasz ryż ze zmiksowanym szpinakiem lub pietruszką.





 




Kolor czerwony- sok z buraka, lub do gotującej się wody z ryżem wrzucić kawałek buraka.










Inne barwniki to np. jagody, sok porzeczkowy, kakao, likier blue curacao, syropy z malin, żurawiny itp.

Barwić można mnóstwo rzeczy! Jaj ugotowane na twardo, twarożek, makaron ciasta a nawet naleśniki. Pamiętam jak któregoś dnia ze znajomymi na szybko robiliśmy tort na urodziny koleżanki. W przypływie kreatywności użyliśmy syropu wiśniowego do zabarwienia bitej śmietany. Wyszło genialnie:)
Wszystko zależy od waszej kreatywności:)

Smacznego !

by Kleo

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz